Icoon JPG bestand

Bestandsformaat JPEG

Joint Photographic Experts Group

Digitale camera’s gebruiken het bestandstype JPEG als het standaard bestandstype. JPEG, ofwel Joint Photographic Experts Group is het meest gebruikte bestandstype voor online en print. Bij het bewerken van een JPEG-bestand kun je zelf de compressieratio instellen. Hoe hoger je deze zet, des te kleiner de omvang van het bestand, maar des te hoger het verlies van kwaliteit. JPEG biedt hierdoor een prima balans tussen goede beeldkwaliteit en een lage bestandsgrootte.

Icoon PNG bestand

Bestandsformaat PNG

Portable Network Graphics

PNG staat voor Portable Network Graphics. Net zoals TIFF ondersteunt PNG ‘lossless’ datacompressie, dit houdt in dat veel informatie behouden blijft wanneer je de afbeelding opslaat en opnieuw opent. PNG-bestanden zijn uitermate geschikt voor gebruik op het internet. Eén van de beste eigenschappen van PNG is dat het transparantie ondersteunt. PNG is een gelaagd bestand, waardoor het zich zeer goed leent voor efficiënte beeldbewerking.

Icoon TIFF bestand

Bestandsformaat TIFF

Tagged Image File Format

TIFF staat voor Tagged Image File Format. Dit bestandstype is erg populair onder grafisch ontwerpers, fotografen en uitgevers. TIFF is een zogenaamd ‘lossless’ bestandsformaat, dat houdt in dat je het bestand kunt verkleinen zonder dat er kwaliteitsverlies plaatsvindt. Ook bij het printen treedt er geen kwaliteitsverlies op. De informatie van een TIFF bestand wordt bewaard in lagen, afhankelijk van hoe je het bestand opslaat. Een TIFF-bestand is daardoor wel zeer groot. Dit maakt het bestandstype zeer ongeschikt voor online gebruik.

Icoon PSD bestand

Bestandsformaat PSD

PhotoShop Document

PSD is het standaard bestandstype dat Adobe Photoshop gebruikt om een bestand op te slaan. De letters PSD staan voor PhotoShop Document. Een PSD-bestand bestaat uit verschillende lagen die je allemaal apart van elkaar kunt bewerken, ook nadat het bestand is opgeslagen. Een PSD-bestand geeft daardoor veel mogelijkheden om een foto of afbeelding te bewerken. Het nadeel is dat er weinig programma’s zijn waar je een PSD mee kunt openen. Je bent daardoor gebonden aan de commerciële condities van Adobe.